Loading


Вие сте в: Начало > Продукти > Кучета
Бордър коли


Бордър коли е порода кучета с произход Великобритания. Съвсем наскоро канадски учени от Университета на Британска Колумбия стигнаха до заключението, че Бордър колито е най-интелигентното от всички породи кучета.

История на породата: Oще около 800 г.(след н.е.), при завръщането по домовете си след сражения срещу британците, викингите взимали със себе си овчарски кучета. Първото описание на работата на днешното Бордър Коли е от Джон Кай, личен лекар на кралица Елизабет 1, записани в книгата "Трактат за английски догове" от 1570 г. Първите сведения за работещи овчарски кучета са от Италия, от малко преди раждането на Христос, след като римляните нахлуват във Великобритания и са взели доста от тези кучета в Италия.

За прародител на днешните Бордър Коли се счита Old Hemp (1893), собственост на фермера Адам Телфер. Това куче привлекло с необичайните си охранителни умения, което го нарежда сред най-значимите за разплод породи.

През 1881 г. е разработен стандарта на породата. Името “Бордър Коли” е дадено през 1915 г. от Д. Рийд, който по-късно става секретар на Международната асоциация за овчарски кучета. Названието “Бордър” е прибавено, защото най-добре работещите кучета са от граничния район между Южна Шотландия и Северна Англия.

Общ вид: Бордър колито е умно, изпълнено с безкрайна енергия куче. От самото си селектиране до днес кучетата от тази породата не губят своята популярност и продължават да бъдат предпочитани от фермерите. Лесната им приспособимост и изключителна интелигентност ги правят незаменими помощници на скотовъдите. Работните им качества са се доказали през годините.

Характер: Бордър колито е куче с добър нрав. Изключително лоялно към стопанина си. Поддава се лесно на дресировка, старае се да угажда всячески на своя господар. Необходими за правилното му развитие са редовни умствени и физически тренировки [4].Отнася се дружелюбно към децата. Разбира се добре с другите животни от стопанството.

Предназначение на породата: Бордър колито се числи към породите овчарски кучета. И до днес то си остава най-предпочитано от тази група. Лесната податливост на дресировка и неизчерпаемата енергия са основните причини за този факт. При правилна дресура бордър колитата могат отлично да координират стада с овце или друг добитък.

Кучетата могат да бъдат научени на следните команди:

- "Гони"-Подкарват (подгонват) към стадото изостаналите животни ;
- "Търси"-Издирват загубилите се животни ;
- "Пази"-Не допускат навлизане на стадото в забранени за паша места ;
- "В кръг"(или "Кръгом")-Сгъстяване и спиране на стадото ;

Глава: Черепът е умерено издължен. Муцуната е крепка, умерено широка. Цветът на носа е черен, кафяв или тъмно сив, в зависимост от цвета на козината.

Шия: Вратът е дълъг и здрав, с добре развита мускулатура.

Уши: Ушите са със среден размер, висящи или наострени в зависимост от ситуацията.

Очи: Цветът на очите варира от тъмнокафяв до кехлибарен или син. При някои разцветки нерядко двете очи са с различен цвят.

Торс: Туловището е донякъде издължено и мускулесто. Гръдният кош е широк.

Козина: Съществуват доста варианти на окраска, но най-често срещаната е черно-бялата. Други варианти са черна трицветна (черно/светлокафяво/бяло), червено-бяла (шоколадово-бяла), червена трицветна (червено/светлокафяво/бяло), също така се срещат и други цветове като синьо или "Австралийско червено"(златисто). Бордър колитата могат и да са едноцветни.

Работните бордър колита са отлични помощници на своите стопани. Освен за направляване на стада с овце (основно предназначение на породата), те се използват и като помощници при свободно отглеждане на домашни птици, щрауси или свине. Използват се и за контрол над дивите птици на летищните писти, голф игрищата, както и на други обществени или частни обекти.
Бордър коли на състезание за овчарски кучета.

Използването на бордър колита при работа с овце е икономически изгодно. В общия случай едно обучено овчарско куче може да върши работа колкото трима работници. В обширни области като австралийската пустош обикновено броят на използваните кучета надхвърля пет. Опитите работата, вършена от овчарските кучета, да се механизира и автоматизира имат силно ограничен успех.

Фермерите в Обединеното кралство използвали най-важните елементи от работата на овчарските кучета и така се обособил самостоятелен кучешки спорт. Първото записано състезание за овчарски кучета е проведено в Бала, Северен Уелс, през 1873 година .На тези състезания славата на бордър колито като едно от най-добрите овчарски кучета силно нараства. В САЩ, националният орган, контролиращ тези състезания, е USBCHA. във Великобритания - Международната асоциация за овчарски кучета[9], в Канада - Канадската асоциация за бордър коли (CBCA)

 
2019, Всички права запазени.