Loading


Вие сте в: Начало > Продукти > Рибки > Продажба на рибки online > Сладководни риби > Атерини (Rainbowfish)
Marosatherina ladigesi (Ладигези)


Научно наименование: Marosatherina ladigesi
Общо наименование: Ладигези, Телматерина
Синоними: Telmatherina ladigesi
Семейство: Telmatherinidae
Вид: Rainbow fish
Максимален размер: 7-8 см
Естествени местообитания: Югоизточна Азия, Южна Сулавеси в Индонезия
Минимален аквариум: 50 литра
Положение: Навсякъде в аквариума
Съжителство: С миролюбиви риби
Описание: Този вид Атерини са идеални за растителни аквариуми, те ще покажата истинската си красота в един не много светъл, добре залесен аквариум. Може да използването плаващи растения, за да затъмнявате част от аквариума. Необходима е добре аерирана и бистра вода, което налага по-чести смени на водата (мах 1/3).

Температура
22 °С - 28 °С

pH
7.0 - 8.0

Твърдост 9° - 19°

Развъждане: Развъждането на този вид изисква отделен развъден аквариум. Хайверът е едър с кехлибарен цвят и най-често бива разпръснат сред водната растителност, излюпването започва след около 5 - 10 дни. Най-добре е да не се рискува и родителите да бъдат изместени тъй като има възможност да го изядат. Малките успешно се захранват с новоизлюпена артемия и с много ситна суха храна.
Полово различие: Мъжките са със силно издължени гръбни и коремни перки, както и с по-ярки цветове
Хранене: Всеядни рибки, които без проблем ще може да храните с почти всички видове суха и замразена храна
Темперамент: Мирни рибки, които обичат да са в компания на поне няколко екземпляра от своя вида така, че е добре да имате поне 6 или 8 от този вид. Мъжкарите се перят постояно като се видят и по този начин показват изцяло красотата си.

 За съжаление Marosatherina ladigesi поради голямото търсене от акваристите от цял свят е вече в Червения списък на застрашените от изчезване видове на IUCNи търсенето и закупуването на диви екземпляри е забранено. За наше щастие масово се развъжда в рибни стопанства в Далечния Изток и Източна Европа.
 
2020, Всички права запазени.