Loading


Вие сте в: Начало > Продукти > Рибки > Продажба на рибки online > Сладководни риби > Шаранови (Cyprinidae)
Barbus tetrazona (Барбус тетразона)


Научно наименование: Barbus (Puntius) tetrazona
Общо наименование: Барбус тетразона, Тигров барбус, Суматрийски барбус
Семейство: Cyprinidae
Вид: Барбус
Максимален размер: 6-7 см
Естествени местообитания: Азия - Борнео, Индонезия, Суматра
Минимален аквариум: 50 литра
Положение: Средно ниво в аквариума
Съжителство: По принцип мирни риби, но често хапят рибите с по-воални плавници, като скаларии, бети, гупи, трихогастери и др. Ако ги държите в по-голяма група, например между 6-12 бройки, шанса да нападат се намалява значително.
Описание: Наричан е още Суматрански барбус, а заради вертикалните линии по тялото често е наричан тигров барбус. Има червено обагрени ръбове на перките. През последните години са създадени цветови вариации на вида, които включват зелена, черна, червена и албинос.

Температура
22 °С - 28 °С

pH
6.0 - 7.2

Твърдост 5° - 20°

Развъждане:Барбусите ядат собствения си хайвер, затова когато правите размножителен аквариум, пригответе дъното му по начин, който да не позволи на двойката да достигне хайвера след снасянето и оплождането му. Използвайте например мъх, който да покриват дъното и да скрият хайвера. Женската ще снесе между 150 и 200 прозрачни жълтеникави яйца, които ще бъдат моментално оплодени от мъжкара. След това двойката трябва да се отстрани от аквариума, за да се предотврати изяждането на потомството. Хайверът се излюпва приблизително след 36 часа. Малките започват да плуват до няколко дни след излюпването. Хранете с новоизлюпена артемия или специализирана ситна храна за малки рибки.
Полово различие: Мъжете имат ярко оранжево-червени перки и ярка червена муцуна. Женските са по-слабо оцветени и имат по-закръглена форма на тялото.
Хранене: Всеядни, приемат всякакви храни на люспи, гранулирана храна, замразена или дребна жива храна.
Темперамент: Мирни рибки
Общи Болести и проблеми: Много често когато нещо не им харесва или в храната или в качеството на водата, те често застават неподвижно с главата надолу.

 
2020, Всички права запазени.