Loading


Вие сте в: Начало > Продукти > Рибки > Продажба на рибки online > Сладководни риби > Харацини (Characidae)
Thayeria boehlkei (Хокейка)


Научно наименование: Thayeria boehlkei
Общо наименование: Хокейка, Пингвинова тетра
Семейство: Characidae
Вид: Тетри
Максимален размер: 5-7 см
Естествени местообитания: Южна Америка, р.Амазонка, Бразилия
Минимален аквариум: 50 литра
Положение: Средната част на аквариума
Съжителство: С мирни рибки
Описание: Хокейката е пасажна риба и е добре да я отглеждате в група от поне 6 рибки. Предпочита гъст растителен аквариум, лесно приспособима към различни параметри на водата.

Температура 22 ° C - 28 ° C

pH 5,5 – 8

Твърдост 5° - 19°

Развъждане: Тази риба е сравнително лесна за размножаване. Поставете двойка в по-малък аквариум, около 30-40л с дъно покрито с някакъв вид мъх, например Явански мъх. Използвайте топла вода (28-30 ° С) и малко по кисела (pH 5,5-6), за да започне хвърляне на хайвера. Аквариума трябва да е съвсем слабо осветен, а след хвърлянето на хайвера трябва да смените 1/3 от водата с вода със същите параметри и е добре да държите аквариума на тъмно през следващите 12-24 часа докато се излюпи. Една женска може да пройзведе от 1000 до 3000 яйца. Малките започват да плуват едва след 2-4 дни. Те трябва да бъдат захранвани с инфозория първите няколко дни, след което може да продължите с дребна артемия.
Полово различие: Нямат изразен полов диморфизъм, но се смята, че женските са малко по-закръглени и малко по-оцветени от мъжките.
Хранене: Месоядни, предпочитат хирономус, дафния или артемия, но хапват и храна на люспи или гранули.

Има три вида от рода Thayeria, това са Thayeria boehlkei, Thayeria obliqua и Thayeria ifati. Често се бърка T. obliqua с T. boehlkei, единствената разлика между тях е по-малките размери на T.obliqua (3-4см), а Thayeria ifati е видимо по-различна и може да се види доста по-рядко в някой аквариум.
 
2020, Всички права запазени.