Loading


Вие сте в: Начало > Продукти > Рибки > Продажба на рибки online > Сладководни риби > Дънни рибки
Stiphodon ornatus (Сладководно попче)


Научно наименование: Stiphodon ornatus
Общо наименование: Неоново попче, Стифодон, Сладководно попче
Семейство: Gobiidae
Вид: Попчета
Максимален размер: 6-7 см
Естествени местообитания: Южна Азия, Суматра (Индонезия), Филипините
Минимален аквариум: 50 литра
Положение: През повечето време обитават дъното на аквариума
Съжителство: С мирни тропически рибки, трябва да се избягват хищни видове, териториални дънни видове както и по-едри тетри
Описание: Stiphodon ornatus е един от 30-те официално признати вида сладководни попчета . Те обитават бързи и ясни потоци, в близост до морето и се срещат на доста места в Южна Азия.

Температура 23°С - 28 °С

pH 6.5 - 7.5

Твърдост 4° - 19°

Развъждане: Смята се за доста трудно. Мъжкия изкопава дупка в грунда, често в основата или между по-големи камъни, след това женската се настанява вътре и снася свойте яйца, скоро те се оплождат от таткото който охранява пещерата. Следва трудната част, захранването на малките. Според учените малките се хранят с малки водни безгръбначни, а според други оплождането на хайвера трябва да става в солена вода, както правят и някои видове Стифодони.
Полово различие: Гръбната перка и опашка перка на мъжки на ornatus Stiphodon, са червеникави на цвят, те са и по едри от женските.
Хранене: В природата Стифодоните се хранят с малки водни безгръбначни и някои видове алги. В аквариум те хапват почти всичко, суха храна, потъващи пелети и различни видове замразени храни(бял,черен и червен червей) може да се дават 2-3 пъти в седмицата. Интересен факт е, че в аквариум често хапват черна брада  и зелено-сини циано бактерии!!
Поведение: Въпреки, че те са мирни, мъжките екземпляри могат да бъдат териториални един към друг, за това се препоръчва да се отглеждат 1 мъжки с по 2-3 женски в един аквариум, а ако все пак искате повече риби от този вид трябва да им осигурите много камъни и корени за скривалища.  

 
2019, Всички права запазени.