Loading


Вие сте в: Начало > Продукти > Рибки > Продажба на рибки online > Сладководни риби > Кили рибки
Aphyosemion striatum (Афиосемион стриатум)


Научно наименование: Aphyosemion striatum (Boulenger; 1911)
Синоними: Epiplatys striatus, Haplochilus striatus, Panchax striatus
Общо наименование: Афиосемион стриатум
Семейство: Aplocheilidae
Вид: Кили рибки
Местообитание: Африка, Габон и Екваториална Гвинея
Размер: 5-6 см.
Минимален аквариум: Минимум 30 литра
Хабитат: обитава малки, плитки крайбрежни потоци тропическите гори и блата.
Поведение: много спокойна риба. Може да се отглежда в общ аквариум с малки харацини.
Диета: всеядни, ядат малки живи и замразени храни, също и всяка по-качествена суха храна за рибки.
Описание: Афиосемион стриатум, е с удължено тяло. Гърбът е кафеникаво-оранжев, от двете страни са сини или тюркоазени, с пет, червено, странично пунктирани линии. Гръбната перка е зелена с две червени ивици. Опашната перка е маркиран с червени петна и ивици. Долният край на опашния, анален и гръдни перки са жълти. Този вид кили е добър за начинаещи, тъй като те са красиви, лесно се размножават и живеят относително дълго. При по-високи температури, Афиосемион стриатум ще загуби свойте цветове и ще живее по-малко.


    Температура: 20-23 ° C

    рН: 5,5-7

    Твърдост: 3-12 °

Продължителност на живота: 3-5 години
Полово различие: Мъжкият е по-голям, по-ярко оцветен с по издължени гръбни и анални перки.
Размножаване: Aphyosemion striatum могат да се развъждат и в малки аквариуми (10-15 литра) без осветление, за предпочитане е слаба аерация на водата чрез аератор и гъба филтър. Водата трябва да бъде мека и кисела (рН 6.0-6.5) с температура от 20-22 ° C. Половете трябва да се държат разделени преди хвърляне на хайвера и в диетата им трябва да преобладават живи и замразени храни. Изберете най-красивия мъжкар с най- подутата женска и ги пуснете в аквариума за разплод.
  Женската ще полага своите яйца в субстрата или по по-ниските растения, много акваристи използват различни видове мъхове като Явански например. Двойка в перфектно състояние, хвърля до 20-30 яйца дневно в продължение на 2 седмици. Обикновено се двойките се държат заедно само около седмица заяото, женските отслабват много по време на хвърлянето. Събирайте яйцата редовно, може да ги сифонирате от дъното с тънка шлаухка или ако те са върху мъха може да го искарате заедно от аквариума. Не забравяте да съхранявате хайвера на тъмно, яйцата са много чувствителни към светлина. Малките се излюпват за 10-14 дни, отначало захранваме с инфузория , а след втория ден може да даваме новоизлюпена артемия. Малките първоначално се отглеждат в много плитки води, като постепенно повишаваме нивото докато те растат.

 
2018, Всички права запазени.