Loading


Вие сте в: Начало > Продукти > Рибки > Продажба на рибки online > Сладководни риби > Дънни рибки
Corydoras aeneus (Бронзов коридорас)


Научно наименование: Corydoras aeneus (Gill; 1858)
Синоними: Callichthys aeneus, Corydoras macrosteus, Corydoras microps, Corydoras schultzei, Corydoras venezuelanus, Hoplosoma aeneum
Общо наименование: Бронзов коридорас, Бронзов сом
Семейство: Callichthyidae
Вид: Сом
Местообитание: Южна Америка - реките Амазонка, Ла Плата, Парана.
Размер: 6.5-7.5 см
Минимален аквариум: Минимум 50 литра
Хабитат: обитава бреговете на бавно движещи се реки с пясъчни дъна и много корени.
Поведение: Мирна,не особено капризна рибка, подходяща за общ аквариум.Добре е да се отглеждат в групи от поне 5-6 екземпляра.
Диета: всеядни, живи, водни насекоми, бели червеи, тубифекс, скариди, ларви на насекоми, суха храна на таблетки и люспи.

Описание:Тялото на рибата е късо и защитено от два реда щитчета, наредени по цялата му дължина. Съществуват множество негови форми и селекции, които се различават по цвят на тялото и форма и дължина на перките. Долния ред щитчета варира на цвят от бронз в жълто до червеникаво-кафяво до бяло. Горният ред на щитове има зелено златист цвят, когато се поддържат добри условия на водата, перките имат бронзов отенък. Централната част на всяка страна е по-тъмна от останалите и се простира до началото на опашната перка. Главата и странични зони имат метален блясък към тях, като понякога се променя в зелен, бронзов или златист цвят в зависимост от светлината и ъгъла на гледане.
Златната форма има жълтеникаво тяло и плавници, но е с черни очи.
Черният цвят е изкуствено селектиран от германски акваристи през 1990 г. и обикновено се продават като Corydoras "Черна Венецуела". Доста разпространени са и изкуствената селекция Албиноси която е с бледо розово или жълто тяло и червени очи.
Оранжевото бронирано кори (Corydoras Sp. CW010) има по-жълтеникаво тяло и перки и има красива златна ивица на гърба от главата до опашката.

    Температура: 21-27 ° C

    рН: 6,5 - 7,5

    Твърдост: 1-20 °

Продължителност на живота: 10-20 години
Полово различие: Женските са по-едри от мъжките
Размножаване: Когато рибата е готова за размоножаване, те стават много по-активни, мъжките започват да преследват женските. Добра индикация за това е, че рибите плуват доста интензивно нагоре и надолу по предното стъкло. В размножителния аквариум водата трябва да е с температура 18-22°С, по-ниска с 2-3°С от тази при отглеждането. Женската хвърля хайвера (често 200-300 зърна) на листата и твърдите предмети. Яйцата се излюпват за 3-4 дена, малките плуват още на следващия ден. Бебета може да захранваме както със ситна суха храна, така и с жива дребна артемия. Полова зрялост достигат за около 1 година.
 
 
 
2019, Всички права запазени.