Loading


Вие сте в: Начало > Продукти > Рибки > Продажба на рибки online > Сладководни риби > Дънни рибки
Platydoras costatus (Говорящ сом)


Научно наименование: Platydoras costatus (Linnaeus; 1758)
Този вид лесно може да бъде объркан с Platydoras armatulus, който има малко по-издължена уста от P.costatus.
Общо наименование: Платидорас, от Гръцки Плати означава плосък , а Дора означава кожа 
Синоними: Говорящ сом, Шоколадов соф, Рафаелов сом
Семейство: Doradidae
Вид: Сом
Максимален размер: 20-22 см
Продължителност на живота: над 10 години
Естествени местообитания: В почти всички реки в Южна Америка (Бразилия, Перу, Боливия, Парагвай, Колумбия, Суринам, Венецуела, Гвиана, Френска Гвиана) 
Минимален аквариум: 100 литра
Положение: Главно по дъното на аквариума
Съжителство: С всякакви риби, по-големите екземпляри са подходящи за цихлидарници. Често обичат да се навират по-няколко в една пещера, което означава, че е добре да отглеждате поне няколко екземпляра от този вид.
Описание: Platydoras costatus имат кафяво-жълта раирана окраска. Горната част на тялото му е покрито с костни плочи, наподобяващи броня, а по цялата дължина на тялото, симетрично разположени от двете му страни има линия от бодли, които му служат за отбрана. Долната част на сома е по-уязвимата му страна.  Като повечето сомове и този е в природата са активни вечер, през деня те предпочитат да се скрият под някой корен или в някой процеп между камъните, ще напуснат укритието си само за да се нахранят. Platydoras costatus са популярни като "говорещи сомове", те издават специфичен метален звук при движението на гръдните перки (звуците може да чуете ТУК), предполага се, че правят така когато защитават територията си или когато са застрашени. Освен този звук при нужда от тези две перки Platydoras costatus изкарва малки шипове чието убождане е болезнено за човек .
 
Температура 23 °С - 30 °С
 
pH 6,0 - 7,5
 
Твърдост 2° - 20°
 
Развъждане: Единствените известни случаи на развъждане в аквариум са чрез хормонални инжекци.
Полово различие: Нямат ясно изразен полов диморфизъм, но се смята, че зрелите женски са по-широки от мъжките екземпляри. 
Хранене: Всеядни, ще хапват почти всички видове храни за сомове, както и различни видове замразени храни или ларви на насекоми.
Темперамент: Мирни риби,  големите индивиди понякога бранят територията си от други големи сомове, но обикновено не насят сериозни поражения. Не бива да се отгледждат с дребни рибки тъй като вечерта ще бъдат изядени.
Общата Болести: Няма характери болести за този вид
 
2020, Всички права запазени.