Loading


Вие сте в: Начало > Продукти > Рибки > Продажба на рибки online > Сладководни риби > Шаранови (Cyprinidae)
Rasbora borapetensis (Разбора борапетенизис)


Научно наименование: Rasbora borapetensis(Smith, 1934)
Общо наименование: Разбора борапетензис, Червно-опашата разбора
Група: Разбори
Семейство: Cyprinidae
Вид: Харацини
Максимален размер:5см
Продължителност на живота: 4-5години
Естествени местообитания: Югоизточна Азия, Камбоджа, Лаос, Виетнам, полуостров Малайзия и Китай чак до Филипините,Индонезия, Бруней и дори в Сингапур.
Минимален аквариум: 50 литра
Положение: Навсякъде
Съжителство: С мирни дребни рибки, ще се чувстват по-добре в добре залесен аквариум.
Описание: Този вид разбори са доста идържливи и се чувстват добре и в по-мътни води. Предпочитат бавно движещи се води и плитки аквариуми.
 
Tемпература 23°С - 28°С
 
pH 6,5 – 7,5
 
Твърдост 5° - 20°
 
Развъждане: Не са претенциозни особено към стойностите на водата, но все пак ще имате по-голям успех във леко кисела вода с неутрално pH. В размножителния аквариум е добре осветлението да е слабо и да има повечко мъх, където женската да положи хайвера си който при зрелите женски е около 30-50 бр, както повечето шаранови рибки  и тези не са особено грижовни към яйцата си и обичат да си ги хапват. Добре е да отстраните или родитеите или хайвера които ако всичко е наред би трябвало да се излюпи до няколко дни (от 18 до 48 часа). Малките трябва да се захранват с ново излюпена артемия или с инфузория.
Полово различие: Зрелите мъжкари имат по-тънко и издължено тяло, както и по-интензивно оцветяване.
Хранене: В природата се храни с малки насекоми, червеи, ракообразни и различни видове зоопланктон. В аквариум не са особено претенциозни към храната приемат почти всякаква суха храна подходяща по размер, добре е да разнообразявате 2-3 в седмицата лиофолизирани дафнии или артемия както и замразени такива. Така рибката ще покаже най-красивите си цветове
Темперамент: Изключително миролюбива рибка.
 
2019, Всички права запазени.