Loading


Вие сте в: Начало > Продукти > Рибки > Продажба на рибки online > Сладководни риби > Цихлиди (Cichlidae) > Цихлиди джуджета
Apistogramma borellii (Апистограма борели)


Научно наименование: Apistogramma borellii (Regan, 1906)
Общо наименование: Апистограма борели
Синоними: Heterogramma borellii
Семейство: Cichlidae
Вид: Цихлиди - джуджета
Максимален размер: 6-7 см
Естествени местообитания: река Амазонка, Южна Америка,Бразилия и Парагвай
Минимален аквариум: 50 литра
Положение: Средно ниво в аквариума
Описание:Основната окраска на тялото е сиво-синя, главата и гърдите са лимоново-жълти, люспите са с тъмна ивица. Страничната окраска се изменя в зависимост от състоянието на рибата и може да изчезне. Плавниците са сиво-сини, по края жълти до оранжеви.Женските се оцветяват в жълто със сини нюанси когато се грижат за поколение.
Съжителство: По принцип мирни риби, стават агресивни само когато се размножават
 
Температура 22 °С - 28 °С
 
pH 6.0 - 7.0
 
Твърдост 3° - 15°
 
Развъждане: Необходимо е да им предоставите укритие(например амфора) под формата на пещера,така женската ще се чувства сигурно да положи хайвера си. Много често майката почти цата си, а и после и от поколението си докато не станат полово зрели. В повечето случай и мъжкият стой и пази на входа на пещерта от натрапници. Apistogramma borellii са изключително грижовни родители .
Полово различие: Мъжките и женските екземпляри се различават значително по окраска и размери както всички видове Апистограми мъжките са по-големи и с доста по-наситени цветове от женските.
Хранене: Най-добре е да храните вашите Apistogramma bоrellii с жива или замразена храна, хирономус, артемия или дафния са добър вариант. Ако не винаги имате възможност да давате замразена ии жива храна, давайте гранулка с подходящ размер и високо качество.
 
 
2019, Всички права запазени.