Loading


Вие сте в: Начало > Продукти > Рибки > Продажба на рибки online > Сладководни риби > Лабиринтови
Colisa lalia (Колиза лалия)
Марка: Sunbeam Аquarium Pte Ltd


Научно наименование: Colisa lalia, Trichogaster lalius
Общо наименование: Неонова колиза, Коралово синьо гурами,
Семейство: Belontiidae
Род: Лабиринтови риби
Максимален размер: 9cm
Продължителност на живота: 5 години
Естествени местообитания: Делтата на р. Ганг, Индия
Минимален аквариум: 10 литра
Положение: Средна до горната част на аквариума
Описание: Колиза син неон е един от няколкото различни цветове на видовете колизи. Освен разликата в оцветяването им, те са едни и същи по отношение на техния характер и грижи към отглеждането им. Колизите са мирни риби, които се справят добре в аквариумната общност. Обикновено плуват в средната част на аквариума. Те могат да дишат кислород от въздуха, чрез своите лабиринтови органи (като Бета). Поради това е важно, когато излизат на повърхността на водата да бъдат изложени на чист въздух. Това обикновено се осъществява с помощта на отворен преден капак, който позволява вентилация. Може да се използват въздушни помпи, тъй като те ще освежат въздуха над водата. Колизите са привлекателни риби. Те са почти с неонов син цвят, с вертикални ивици червено до тъмно оранжево.

pH 6.2 – 7.8

Твърдост 5° – 18°

Температура 76°F – 82°F

Развъждане: За развъждане се използва аквариум със следните параметри: 77 ° F, рН 6,5-7,0, DH 4.10, добре засадени, капака затворен, в идеалния случай с Daphnia за физическо филтриране. Поставете двойка колизи след това повишете темп. към 28C в продължение на няколко дни, за да задействате размножаването. След гнезденето на хайвера женските ще бъдат прогонени от мъжкия и трябва да бъдат извадени. След като яйцата са излюпени (1-2 дни), извадете и мъжкия. Нахранете малките с разтворима бебешка храна за рибки в продължение на 4 дни, след това използвайте излюпена Артемия два пъти на ден. По-късно можете да храните с храни на прах за израстващи.
Полови различия: Мъжките са по-ярко оцветени.
Диета:
всеядни – диетата им трябва да бъде разнообразна, като включва пресни тиквички, зелена салата, грах, спанак, скариди, bloodworms, коретри, червеи tubifex, замразени храни, лиофилизирани храни и люспи. Разнообразната диета е много важна за светлосиния цвят на колизите.
Темперамент: По принцип миролюбиви, но два или повече мъжки в общ аквариум ще се бият помежду си. Ако поставите множество мъжки, използването на по-голям аквариум може д намали териториалните спорове.
Общи болести: Няма специфични видове болести за вида.
 
2020, Всички права запазени.