Loading


Вие сте в: Начало > Продукти > Рибки > Продажба на рибки online > Сладководни риби > Лабиринтови
Betta Spledens (Кралска Бета)
Марка: Sunbeam Аquarium Pte Ltd


Научно наименование: Betta Spledens
Общо наименование: Betta Fish, Betta, Fighter, Siamese Fighting Fish
Семейство:
Belontiidae
Род:
Лабиринтови риби
Максимален размер:
6см
Живот:
4 год.
Естествени местообитания:
Азия Блата
Минимален аквариум:
10 литра
Положение:
Горната част на аквариума
Съжителство:
Може да съжителства с мирни видове рибки, не поставяйте две мъжки бети заедно, защото те ще се бият до смърт.
Описание:
Бетите достигат до 6 см дължина. Формата на тялото им е опростена, което позволява да плуват без много усилие. Тялото е покрито с люспи, които се припокриват една друга като керемиди на покрив. Люспите се състоят от тънки, прозрачни плаки, които защитават тялото на бетите от нараняване и от нахлуването на паразити и инфекции. Цвета на рибите идва от пигментни клетки (chromatophores), разположени в самата кожа. В дивата природа, рибата ползва оцветяване за да се предпази от хищници и за привличане на партньори. Дивите бети не разполагат с ярки цветове. В действителност, те са изключително скучни и сиви. Въпреки това, чрез селективно развъждане във фермите, мъжките бети са приели нови специфични и различни цветове. Устата на бетите са обърнати нагоре, което показва, че те се хранят с храна от повърхността на водата. Използват перките си не само за задвижване чрез водата, но и за поддържане на баланс и смяна на различни посоки. Те имат една опашна перка, една гръбна перка, две коремни перки, една анална перка, и две гръдни перки.

Температура
24 °С – 30 °С

pH
6 – 7.8

Твърдост
2° – 15°

Развъждане:
Бетите не са сложни за размножаване, но изискват много търпение и наблюдението им е задължително. Използвайте аквариум с някакъв разделител, за да се пазят мъжката и женската, докато не се запознаят. Мъжките изграждат гнездо на повърхността за прикрепяне на хайвера към него. След като женската изпусне хайвера, мъжкият опложда зрънцата и ги повдига с помощта на устата си като ги залепва към гнездото. Двамата трябва да бъдат наблюдавани отблизо, в случай че мъжкият реши да тормози или да убие женската, вместо да се чифтосва с нея. Може сериозно да се наранят, ако единият или другият все още не е готов за разплод. След като свърши чифтосването, женската трябва да бъде отстранена от аквариума. Мъжкият ще се грижи за хайвера. Новородените висят надолу от гнездото. По късно те се отделят и плуват свободно като се захранват с инфузории, новоизлюпена артемия а по късно със циклопс или храни на прах за бебета рибки.
Полово различие:
Мъжките имат ярки цветове и по-големи перки.
Хранене:
месоядни – Предпочитат живи храни като хирономус, морски скариди, високопротеинови люспи и гранули, крил, тубифекс, замразени храни. Темперамент: По принцип приятни, но мъжките са много агресивни един с друг. Да не се гледат повече от една мъжка бета в един аквариум, тъй като те ще си разкъсат перките. Да не се съхраняват мъжки бойци с женски бойци, освен ако не са предназначени за разплод тъй като мъжкия може да убие женската. Няколко женски могат да останат заедно, но трябва да се следи внимателно, тъй като те могат да бъдат агресивни. Мъжките бети не трябва да се държат с видове, които са с големи воални перки като гупи и скаларии, защото те могат да ги объркат с други мъжки бети.
Общи Болести:
Няма специфични за вида.
 
2020, Всички права запазени.