Loading


Вие сте в: Начало > Продукти > Рибки > Продажба на рибки online > Морски рибки
Chelmon rostratus (Медноивичест хетодонт)
Марка: Sunbeam Аquarium Pte Ltd


Латинско име Chelmon rostratus
Популярно име Медноивичест хетодонт
Група Рифови риби
Семейство Хетодонтиди (Chaetodontidae)
Местообитание  Индийски океан, Тихи океан
Приблизителен размер 17 - 20 см
Минимален размер на аквариума 200 л
Tемпература  24 - 29 °C
Oбща твърдост 1,021 - 1,026 (спец. плътност)
pH 8,0 - 8,5
Тип вода солена
Описание Популярната клюномуцунеста риба-пеперуда обитава западната част на Тихия океан - австралийското крайбрежие и водите около Папуа Нова Гвинея, Сингапур и Филипините. Живее на дълбочина между 1 и 25 метра. Моногамна и териториална риба, която не обича да съжителства със себеподобните си в изкуствени условия.
Chelmon rostratus е много желан аквариумен обитател поради красивата си окраска и оригинална форма. Сребристо-жълтото й тяло има пет напречни ивици с меден цвят и черен кант, както и черно петно, имитиращо око в края на гръбната перка, което служи за заблуда на хищниците. Формата на тялото е дисковидна с издължени като пинцети челюсти. Тази риба, макар и често да се предлага в търговската мрежа, не е подходяща за отглеждане в новостартирани, малки аквариуми с незавършен цикъл на развитие. Тя е изключително чувствителна към транспортиране, капризна, лесно се стресира, което води до отслабване на имунната й система, отказ да се храни, а в последствие до заболяване и смърт. Не се препоръчва за отглеждане от начинаещи акваристи, както и в малки аквариуми или такива, които са поддържани за период, по-кратък от 6 месеца. Проблем може да се окаже лошото качество на водата, което важи за всички представители на семейството.
По време на адаптацията в карантинен аквариум (поне за 3 седмици) често боледуват и не се хранят. Много положително въздействие им оказва присъствието в аквариума на рибата-доктор (Labroides dimidiatus) и скаридите от род. Lysmata. Могат да бъдат отглеждани единично и на двойки, ако бъдат пуснати едновременно в аквариума. Адаптираните рибки са красива гледка, движат се непрекъснато, търсейки храна по камъните. По този начин намаляват количеството на копеподите, червеите и аиптазиите. За съжаление, често проявяват интерес към сабелариите (пересто сито) и някои видове дребни полипи. Различават се от останалите риби-пеперуди по това, че не са агресивни към дребни риби, ракообразни, охлюви и повечето корали. В добри условия и с разнообразна храна има информация, че живеят до 10 години.
Хранене Предпочитат живите и замразени храни, организми, обитаващи изкуствения риф в аквариума. Като цяло е проблем да привикнат към хранене със суха храна. Някои от собствениците на такива риби споделят, че използват за захранване накълцани миди, които поставят с половината от черупката на дъното в аквариума.
Размножаване В природата, подобно на всички риби от семейството, хвърлят хайвер в откритото пространство около рифа, като той попада в теченията и се развиват самостоятелно. Родителите не се грижат за потомството си. В аквариумни условия не са известни случаи на хвърляне на хайвер.
 
2019, Всички права запазени.