Loading


Вие сте в: Начало > Продукти > Рибки > Продажба на рибки online > Сладководни риби > Шаранови (Cyprinidae)
Barbus conchonius (Барбус конкхониус)
Марка: Sunbeam Аquarium Pte Ltd


Латинско име Barbus conchonius
Популярно име Барбус конкхониус
Група Барбуси
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, Азия - реките и езерата на Пакистан, Бенгал, Индия и Бангладеш.
Приблизителен размер 8 см
Минимален размер на аквариума 80 см
Температура 18 - 25 °C
Обща твърдост 4 - 18 °
pH 6,5 - 7,5

Описание:
Самците са по-малки на размер и с по-интензивно оцветяване. Цветът на тялото е жълт със златист оттенък при женските екземпляри и с червеникав акцент на люспите при самците. По време на размножителния период мъжките екземпляри стават розово -червени. И двата пола имат черна точка в основата на опашната перка. Гръбните перки на самците са окантени с тънка черна линия, докато при самките има само леко очертан край. И двата пола имат бледо маслинено зелени люспи, които са по-наситено оцветени в края си и по-бледи в средата.

Отглеждане:
Много лесен за отглеждане вид, нямат претенции към твърдостта или температурата на водата, но имайте предвид, че трябва да се отглеждат в сравнително топла вода. Рибката изисква голямо пространство за плуване – аквариум с дължина поне 80 см. Въпреки че в природата този вид може да стане много голям, в аквариум максималният му размер е 8 см. Рибката обича слънчевата светлина, особено сутрин. Обичат да похапват алги.

Хранене:
Всеядни са, нямат претенции и се хранят с повечето видове храна. Разнообразявайте диетата им с растителна храна. Ако са оставени гладни, ядат нишковидни водорасли.

Размножаване:
Рибката е полово зряла, когато достигне размер от 6 см. Може да хвърли хайвер във всякакъв тип аквариум, макар че за по-възрастните рибки е по-добре да се размножават в големи развъдни аквариуми. Дъното на развъдния аквариум трябва да е много добре залесено, така че родителите да не могат да ядат от хайвера, който хвърлят. За предпочитане е в развъдния аквариум да има повече женски, отколкото мъжки екземпляри. Температурата трябва да е в границите 24 - 25 °C, а водата да е със средна твърдост. Самецът ще преследва самката, докато тя не е готова да хвърли хайвера. Мястото, на което ще се случи това, се подбира от самеца. Всеки път женската хвърля 20 яйца, които мъжкият опложда и това продължава, докато самката не хвърли няколкостотин яйца. След това родителите трябва да се отделят от аквариума, защото в противен случай ще изядат поколението си. Хайверът се излюпва за ден, след което малките имат нужда от обилно ежедневно хранене.

 
2019, Всички права запазени.