Loading


Учени: Аквариумите са полезни за здравето
Ако сте се чудили защо в много зъболекарски чакални има аквариуми, отговорът е, че гледката на плуващите им обитатели действа успокояващо, преди да седнете на "стола на ужасите". Ново британско проучване - първото по рода си, разкрива, че съзерцанието на аквариум е полезно както за физическото, така и за психическото здраве, пише в. "Дейли експрес".

Понижаването на кръвното налягане и забавянето на ускорения пулс са само две от ползите от хипнотичното наблюдение на плавните движения на рибите в аквариум.

Колкото повече безмълвни обитатели за съзерцание има в аквариума, толкова повече се подобрява човешкото настроение,

отбелязват авторите на изследването от университетите на Плимът и Ексетър. В първото по рода си проучване британските специалисти са изследвали физическите и психическите реакции на хора, наблюдаващи аквариуми с различен брой риби. Изследователите са установили, че гледката съществено понижава кръвното налягане и забавя ускорения пулс, а колкото по-дълго се фокусират хората върху по-голям брой риби в аквариума, толкова по-приповдигнато става настроението им. Експертите препоръчват поставянето на аквариуми на силно стресови работни места.

Източник: БТА

Обратно. Виж всички заглавия
 
2019, Всички права запазени.
Учени: Аквариумите са полезни за здравето