Loading

Спят ли рибите?
Спят ли рибите?
 

Повечето риби прекарват поне част от деня или ноща във висящо положение, в състояние подобно на летаргия. Всъщност е напълно възможно да се хване с ръка спяща риба. Тъй като нямат клепачи, рибите изглеждат будни повреме на сън. Различните положения на тялото при сън също може да бъде подвеждащи. Нчкои риби спят легнали на дъното или висят вертикално - с опашката нагоре, главата надолу - близо до дъното. Други търсят убежище или процеп, а трети спят в хоризонтално положение в средните пластове на водата.

                          
             
                                                                                                                                                                                                                                                 
  В естествената си среда сред рифовете някои риби-папагал се оттеглят в скрито местенце и се увиват в пашкул от слизеста секреция. След като се събудят, те се измъкват от "спалния си чувал" и отплуват. Повечето риби-клоуни могат често да бъдат забелязани как отмарят лежейки в някоя анемония.
  Когато отглеждате риби в аквариум, имайте предвид, че различните му обиттатели може да имат различни сънни навици. Не дръжте заедно малки видове, спящи по-дълго  време, с нощни риби, които могат да ги нападнат през това време.

Превод: Димитър Ценов


 
2018, Всички права запазени.
Спят ли рибите?